Ruhsal sağlık sorunları ve madde kullanım bozukluklarının isimlendirmesi çoğu zaman yanlış anlaşılır. Bu yanlış anlaşılma isteyerek yapılabileceği gibi bilgisizlikten de kaynaklanabilir. Ruhsal sağlık hakkında konuşurken kişi merkezli dil kullanmak , öncelikli olarak kişinin hastalığını değil, kişinin kendisini ilk görmemizi sağlar. 1.Kişilerin hastalığı vardır; kişiler hastalığa dönüşmezler. İnsanlara "şizofrenik", "alkolik", "anoreksik" diye hitap etmekten kaçının. Bunun… Okumaya devam et Psikiyatrik Hastalıkları olan İnsanları Etiketleme!
Blog
Bir panik bozukluğu hastasında tedavi seçerken nelere dikkat ediyorum?
Panikler ne zamandır var? Başlatan bir olay oldu mu? Paniklerin şiddeti ne? Hangi belirtiler var? çarpıntı terleme titreme soluğun daralması göğüs ağrısı bulantı baş dönmesi, bayılacak gibi olma titreme uyuşma gerçek dışılık hissi çıldırma korkusu ölüm korkusu Hangi durumlarda panik atak yaşıyor? Gece gelen, panik atakları var mı? Kardiyolojik değerlendirme yapıldı mı? Korkuları -kaçınma davranışları… Okumaya devam et Bir panik bozukluğu hastasında tedavi seçerken nelere dikkat ediyorum?
PSİKİYATRİK HASTALIKLARIN GENEL MALİYETİ
Psikiyatrik hastalıkların maliyeti direk tedavi giderlerinin yanı sıra, yarattığı iş gücü kaybıdır. Bu maliyet bireylere, aileye, işverene ve toplumun tamamına yansır. Ülkemiz için bu maliyetin net bir hesabı mevcut değildir. İngiltere ve Amerika’da yapılan çalışmalarda gayri safi milli hasılanın ortalama % 2 ne denk geldiği tahmin edilmiştir (WHO). Erken başlangıçlı veya çocukluk çağı psikiyatrik hastalıklarında,… Okumaya devam et PSİKİYATRİK HASTALIKLARIN GENEL MALİYETİ
Kendinizi tanımaya ve değişmeye hazır mısınız?
Psikiyatrik görüşmeye nasıl hazırlanılır ve görüşme sırasında nelere dikkat edilir?
Cinsel İstismara Uğramış Bireylerde Kendini Damgalama
Kendi kendini damgalama kişideki ruhsal hastalığın toplum tarafından damgalanmasının kişinin içselleştirme sürecidir.
Yaşlanınca Unutulmak: Yaşlı İstismarı
Yaşlıların tek derdi unutmak değil, birde unutulmak var. Yaşlı istismarı konusu ihmal edilebilmektedir ve bu konuyla mücadelenin yasama, sağlık politikası, medya gibi birçok yönü vardır. Yaşlıda istismar olduğunda ne yapılacağını bilemeyen geleceğin hekimlerinin bilgi, beceri, tanı koyabilme ve rapor etme eğitimi ile bu konudaki farkındalıkları artırılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaşlı… Okumaya devam et Yaşlanınca Unutulmak: Yaşlı İstismarı
Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu
Mevsimsel duygudurum bozukluğu mevsimlere göre gelişen ve genellikle sonbaharda ve kış başında başlayıp ilkbahar ve yaz aylarında geçen depresyon türüdür.
Sosyal fobi
Sosyal fobi; kaderden çok yatkınlığa sahip kişilerde öğrenilmiş, ancak üstesinden gelinebilir, düşünceler nedeniyle sıkıntı yaratır.
FDA dijital sensörleri olan ilk ilacı onayladı.
FDA (Amerika Birleşik Devletleri'nin Sağlık Bakanlığı'na bağlı; gıda, ilaç, biyolojik medikal ürünlerden sorumlu bürosudur) üzerinde kullanılıp kullanılmadığı bilgilerinin kişinin üzerinde bulunan bir sensör yardımı ile doktoruna ya da bakıcısına ileten dijital sistemi taşıyan ilacı kullanılmasına onay verdi. Bu ilaç şizofren ve bipolar hastalar için uzun zamandır kullanılan aripiprazol içeren bir antipsikotik. Bir çok hastanın ilaçlarını düzenli almadığını düşünürsek bu bir… Okumaya devam et FDA dijital sensörleri olan ilk ilacı onayladı.
Yas tutan birine nasıl yardımcı olunur? Nasıl olunmaz?
Yas keder, korku ve kızgınlığın harman olduğu bir duygusal fırtına gibidir,